در این راستا من به بخشی عضو کوچکی از جامعه حقوق این کشور با برخی مسائل روبرو می شوم که گاها تنها کاری که می توانم در رابطه با آن موضوع صورت دهم نظارت صرف است . البته ورود به عرصه بی خیالی پیشنهادی است که هیچ وقت از روی دسکتاپ ذهنی من برداشته نمی شود !
از جمله این مسائل بحث رفتار نظام قضایی کشور با جرم و پدید های مجرمانه می باشد . در این رابطه خبری در سایت ها خبری توجه مرا به خود جلب نمود " معاون راهبردی و سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه ضمن انتقاد از کثرت عناوین مجرمانه در قوانین، بر اهمیت نقش مدیریت در پیشگیری از وقوع جرم در سطح کشور تاکید کرد. ایشان طی سخنانی تصریح کردند : پیشگیری اولیه از جرم جنبه فرهنگی دارد و راهبردهای اساسی آن، افزایش علم و آگاهیهای عمومی، تربیت و تهذیب نفس بهویژه نسبت به جوانان در محیطهای مختلف جامعه و سلب زمینههای اجتماعی وقوع جرم همچون فقر فرهنگی، اقتصادی، تبعیض، بیعدالتی و نابسامانیها و آسیبهای اجتماعی است. ایشان اعلام نمودند: تا سال گذشته 1640 عنوان مجرمانه در قوانین داشتیم و طی این یک سال به نظر میرسد 100 عنوان دیگر به این تعداد اضافه شده است؛ یعنی در مجلس قوانینی تصویب شد که نمایندگان مجلس تشخیص دادند این موضوعات جرم است و باید مجازات برای آنها تعریف شود. اگر این روند ادامه پیدا کند، تعداد عناوین مجرمانه سر به آسمان میگذارد" البته در ابتدای خبر ایشان میزان جرایم کشور را 1740 مورد ذکر نمودند . (1)
با این بیانات یک مقام مسئول چند موضوع روشن می شود :
پیشگیری از جرم موضوعی مهمی و قابل توجهی است.
پیشگیری از جرم فرآیندی چند لایه و چند بعدی است .
عناوین مجرمانه در کشور زیاد است .
در ظرف یک سال گذشته حدود 100 مورد جرم به عناوین مجرمانه اضافه گشته است .
این وضع نگران کننده نیازمند همکاری نهادهای مرتبط است .
بحث اهمیت و چندی بعدی بودن موضوع پیشگیری از جرم چیز جدیدی نیست بیاد دارم در زمانی که کیفر شناسی را در دانشگاه می گذراندیم با بیانات استاد مربوطه و تمثیلاتی از سیستم های بکارگرفته شده در کشورهای دیگر به اهمیت این مقوله پی بردیم . با وجود این اهمیت و تاکیدات مقامات مسئول و حتی ذکر صریح در قانون اساسی ما تنها عملی که بر آن تاکید داریم بیان اهمیت مقوله پیشگری از جرم است . زیرا با وجود تاکید بر تعدد عناوین مجرمانه در کشور در ظرف یکسال 100 مورد جرم به عناوین اضافه گشته و هنوز هم ما بر اهمیت مقوله پیشگیری و مدل سازی برای چگونگی اجرای آن می پردازیم . البته هدف ما از این بیان اهمال کاری و بیان ضعف نبوده بلکه غرض این است که این فرآینده واقعی و لازم برای جامعه فعلی ما چه موقع وارد عرصه عمل می گردد .
به واقع اگر پیشگیری از جرم بنا به گفته خودمان موضوعی مهم بوده و تعدد عناوین مجرمانه امری مضر چرا موقعیت ما در معادله فوق تنها از سطح نظارت فراتر نمی رود ؟
در اینجا است که افرادی مانند من تنها کاری که می توانند بر آن اصرار نماید و نظارت بر ادامه روند فعلی است
منبع :
1- عصر ایران ، کد خبر: ۲۱۹۱۱۴ ، تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۹
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.